Huurverhoging 2016

geld woningDe minister heeft in zijn jaarlijkse circulaire de kaders vastgesteld voor de huurverhoging per 1 juli 2016. In deze circulaire is vastgelegd dat de totale huuropbrengsten (huursom) van de woningcorporaties met maximaal 1,0 % mag stijgen. Dit betreft een inflatie van 0,6 % en een opslag van 0,4 %; samen 1,0 %. Daarnaast heeft de minister de inkomensafhankelijke huurverhoging gecontinueerd en dat betekent dat de huren op woningniveau als volgt mogen stijgen:

  • 2,1 % voor huurders met een inkomen tot € 34.678, =
  • 2,6 % voor huurders met een inkomen tussen € 34.678, = en € 44.360, =
  • 4,6 % voor huurders met een inkomen boven € 44.360, =

Als huurdersorganisaties hebben wij op verschillende momenten bij de Alliantie onze zorg uitgesproken over de betaalbaarheid, zeker voor huurders met een heel laag inkomen en voor huurders die net niet in aanmerking komen voor huurtoeslag. Is het gelukt om in voorgaande jaren voor deze doelgroepen aanvullende afspraken te maken, het voorstel wat we nu voorgelegd hebben gekregen laat zien dat de Alliantie gevoelig is geweest voor de argumenten en zorgen die wij regelmatig met hen hebben gedeeld.

De Alliantie heeft bij het huurverhogingsvoorstel 1 juli 2016 ook rekening gehouden met een overeenkomst die de gezamenlijke woningcorporaties met de Woonbond hebben afgesloten. In die overeenkomst is o.a. opgenomen dat bij de vaststelling van huurverhoging per woning ook wordt meegenomen of de huurder > meer of < minder dan 80% van de maximale huur betaalt.

Dat betekent dat het voorstel van de Alliantie er als volgt uitziet:

  • Inkomens tot € 34.760 en > 80% krijgen alleen inflatie dus             0,6%
  • Inkomens tot € 34.760 en < 80% krijgen inflatie + 0,5% dus            1,1%
  • Inkomens tot € 44.460 en > 80% krijgen inflatie + 0,5% dus            1,1%
  • Inkomens tot € 44.460 en < 80% krijgen inflatie + 1,5% dus            2,1%
  • Inkomens boven de € 44.460 krijgen inflatie + 4% dus                      4,6%

Daarnaast blijven de afspraken uit voorgaande jaren gehandhaafd waarbij huurders die te maken hebben met vergaande sloopplannen geen huurverhoging krijgen, evenals huurders die een onderhoudszaak bij de huurcommissie hebben lopen.

Ook is er een regeling voor huurders met een sociaal huurcontract waarbij de huurtoeslag in gevaar komt en wordt de maximale huurgrens voor huurders met een sociaal huurcontract en een inkomen tot € 34.760 gegarandeerd.

Het voorgenomen besluit komt voor een groot deel tegemoet aan wat wij als huurdersorganisaties voor de huurders belangrijk vinden. Echter het percentage van 4,6% voor de hoogste inkomen vinden wij na de jarenlange extra huurverhogingen geen goede zaak. Veel huurders met een hoog middeninkomen en een sociaal huurcontract dreigen door die extra huurverhogingen een huur van bijna € 1000,00 te gaan betalen. De zorg dat zij die grens gaan overschrijden was voor ons reden om voor te stellen dit percentage te matigen door middel van een staffel. De Alliantie begrijpt ons bezwaar, houdt toch vast aan dit percentage is echter wel bereid ons tegemoet te komen en voor deze groep een nieuwe afspraak te maken. Dat voorstel houdt in dat de huren voor huurders uit de hoogste inkomensgroep en met een sociaal huurcontract, bij een dreigende overschrijding zullen worden afgegrendeld op € 960,00 of daarop naar beneden toe zullen worden bijgesteld.  Met de toevoeging van deze afspraak hebben wij een positief advies gegeven op dit voorgenomen besluit van de Alliantie.

Zie ook het Persbericht huurverhoging 2016 de Alliantie

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.