Mag ik veranderingen aan mijn huurwoning aanbrengen?

Ja, in principe mag u dingen aan uw woning veranderen of extra voorzieningen toevoegen. In principe, want het maakt nog wel uit of de veranderingen binnen of buiten de woning worden aangebracht en of u zich bij het aanbrengen van de veranderingen wel houdt aan allerlei veiligheidseisen en wettelijke voorschriften van de overheid en de nutsbedrijven.

gereedschapskist

Verder kan het uitmaken of u een eengezinswoning heeft, een flat of een etagewoning. Wat u ook wilt veranderen, de kosten en het onderhoud zijn altijd voor uw rekening. Dus als u de bestaande keuken vervangt voor een moderne keuken met inbouwapparatuur dan spreekt het voor zich dat het onderhoud van deze keuken vanaf dat moment voor uw rekening is. Voor alle aanpassingen geldt: als ze ondeugdelijk en niet volgens afspraak zijn aangebracht of afgewerkt, dan moet u bij verhuizing het een en ander weer in de oude staat brengen.

Wijzigingen aan de buitenzijde

Voor wijzigingen aan de buitenzijde van de woning heeft u altijd de schriftelijke toestemming van de Alliantie nodig. Zij beoordelen of de wijzigingen het aanzien van de woning niet schaden en/of uw omgeving geen hinder ondervindt van de wijzigingen. Bij wijzigingen aan de buitenzijde bent u zelf verantwoordelijk voor het eventueel aanvragen van een bouwvergunning. Informeer dus vooraf bij uw stadsdeel of een door u gewenste wijziging wel mogelijk is. Als u toestemming aanvraagt voor een verandering aan de buitenzijde van de woning, zorg dan dat u in uw aanvraag precies vermeldt om welke verandering het gaat en welke materialen u gaat gebruiken. Voeg een plantekening en de toestemming van de gemeente toe bij uw aanvraag.

Wijzigingen aan de binnenzijde

Voor wijzigingen aan de binnenzijde heeft u in principe geen toestemming nodig, maar dan loopt u het risico dat bij vertrek uit de woning de wijzigingen niet door de Alliantie Amsterdam worden geaccepteerd. Daarom adviseren wij u om altijd toestemming te vragen voor veranderingen die u wilt aanbrengen. Dien uw aanvraag schriftelijk in bij de Alliantie en geef een duidelijke omschrijving van de veranderingen. U wilt bijvoorbeeld twee slaapkamers samenvoegen tot een grote slaapkamer: dan moet u zeker weten dat de muur die u wilt verwijderen geen draagmuur is en dat de Alliantie u daarvoor toestemming geeft zodat u het een en ander zo kunt achterlaten mocht u gaan verhuizen.

Als de aanpassingen die u verricht de waarde van de woning verhogen en de verhuurbaarheid niet in de weg staan dan kan het zijn dat u bij vertrek uit de woning nog een vergoeding krijgt voor de veranderingen die u achterlaat. Die vergoeding is mede afhankelijk van de afschrijving die op de aanpassingen wordt toegepast. Zaken die bijvoorbeeld in aanmerking komen voor een vergoeding zijn:

  • het aanbrengen of vervangen van de cv ketel, (extra) radiatoren en leidingen
  • anti inbraakvoorzieningen
  • dubbelglas
  • een vaatwas- of wasmachineaansluiting
  • een geplaatst dakraam of dakkapel

Wilt u meer informatie over het veranderen van uw woning neem dan voordat u begint contact op met de Alliantie. Zij kunnen u alle informatie geven die u nodig heeft en u voorkomt hiermee dat u later voor onaangename verrassingen komt te staan.