Overlast

Wat wordt verstaan onder overlast?

Niemand van ons woont alleen. In een stad als Amsterdam hebben we buren boven, onder en/of naast ons wonen. En ieder van deze buren heeft zijn eigen leefgewoonten. Leefgewoonten die voor de een normaal zijn, maar voor de ander tot ergernissen kan leiden. Niet iedereen ergert zich ook aan dezelfde dingen of weet dat de ander last van hem of haar heeft. Daarom is het van belang dat iemand die overlast ervaart contact zoekt met zijn buren en praat over die zaken die anders zou moeten. Men moet daarbij open staan voor de wensen van de ander.

burenoverlast

Woningcorporatie hebben de plicht om u als huurder een aangenaam woongenot te leveren. Dat houdt ook in dat zij klachten over burenoverlast serieus moeten nemen en acties moeten ondernemen als een huurder melding maakt van overlast. Zij kunnen van de huurder wel eisen dat hij/zij er alles aan heeft gedaan om een einde aan de overlast te maken.

Geluidsoverlast

Een van de meest voorkomende vormen van burenoverlast is geluidsoverlast. Geluidsoverlast kan mede worden  veroorzaakt doordat een woning onvoldoende gestoffeerd is. In een woning met zachte vloerbedekking zal aanmerkelijk minder gauw sprake zijn van geluidsoverlast terwijl bij zeil of laminaat of zelfs plavuizen iedere voetstap al voor overlast kan zorgen. Daarom is het aan te raden om in die gevallen altijd eerst een geluiddempende ondervloer neer te leggen. Houdt u er rekening mee dat u op een bovenwoning als bewoner toestemming van de Alliantie nodig hebt als u een harde vloer zoals parket of plavuizen neer wilt leggen?

Een tip:

Voorzie, bij parket, laminaat of plavuizen, de poten van uw meubels van vilten dopjes. U kunt de meubels dan niet alleen makkelijker verplaatsen maar veroorzaakt bij verplaatsen geen geluidsoverlast.

Wat kan ik doen bij burenoverlast?

Op de allereerste plaats kun u proberen met uw buren in gesprek te komen en als dat niet lukt probeer het dan eens met een brief. Mocht het niet lukken tot een oplossing te komen of weigert men iedere medewerking, dan raden wij u aan om contact op te nemen met de Alliantie. Dit kunt u het beste schriftelijk doen. Vermeld in uw brief duidelijk waar het om gaat en welke stappen u al hebt ondernomen om het probleem op te lossen.

Is er echter sprake van bedreigingen dan is het raadzaam om telefonisch melding te maken van de problemen bij zowel de Alliantie als bij de politie.

U kunt zich ook wenden tot Beter Buren (http://www.beterburen.nl) tel.: 020-6891859.

Hennep kweken

Ik vermoed dat er mijn buren wiet kweken in hun woning. Wat moet ik doen?

Het kweken van wiet is verboden en daar komt nog bij dat het voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

Als u niet zeker weet of uw vermoeden juist is dan volgen hier een aantal zaken waaraan u een vermoedelijke hennepkwekerij kunt herkennen:

  • De ramen en deuren van de woning zijn afgeplakt
  • Uit de woning komt een raar zoemend geluid (van ventilatoren)
  • U vermoedt dat er door de bewoners illegale aftap van stroom vanaf de elektrameter plaatsvindt
  • De woning heeft roosters op opmerkelijke plekken aan de gevel
  • Vanuit de woning is sprake van stankoverlast en vochtproblemen
Als er sprake is van een of meerdere van deze zaken dan is het raadzaam om melding te maken, maar wij adviseren u om bij iedere verdenking van het kweken van wiet melding te maken bij de Alliantie en de politie.
Politie: 0900 8844 of Meld Misdaad Anoniem: 0800 7000